Helene McNulty, PhD, RDDirector of the Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) and Professor of Human Nutrition & Dietetics at Ulster University, Coleraine Northern Ireland.
Helene McNulty is Director of nutrition research (NICHE) and Professor of Human Nutrition & Dietetics at Ulster University, Northern Ireland. She is an elected Member of the Royal Irish Academy and Fellow of the International Union of Nutritional Sciences. Helene’s research programme is aimed at providing greater understanding of nutrition-related health through the lifecycle and contributing to food and health policy internationally. She has particular expertise in folate and related B vitamins and has published extensively in this field, building impacts from early to late life. In her academic role, Helene is actively involved in teaching at undergraduate and masters levels in Food, Nutrition & Dietetics, and to date has supervised over 30 PhD students to successful completion.
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Brytek-Matera
Jest kierownikiem Zakładu Psychologii Żywienia oraz kierownikiem Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi – EAT Lab w Instytucie Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Autorka i współautorka ponad 130 prac naukowych, w tym sześciu monografii i dwóch prac zbiorowych pod redakcją naukową (m.in. „Psychodietetyka”, PZWL, 2020).
Laureatka Stypendium Rządu Francuskiego (Cotutelle), stypendium START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej za wybitne osiągnięcia naukowe, programu Mentoring Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, programu stypendialnego im. Mieczysława Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, Nagrody Ministra Edukacji i Nauki. Jej badania były finansowane przez Narodowe Centrum Nauki, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Fondation Maison des Sciences de l’Homme. Prowadzi(ła) liczne interdyscyplinarne projekty badawcze z zakresu zachowań żywieniowych, zachowań ortorektycznych i zaburzeń odżywiania (m.in. we współpracy z badaczami z Sapienza University of Rome, Chinese University of Hong Kong). Odbyła staże w zagranicznych ośrodkach naukowych (m.in. KU Leuven, University of Lausanne). Była wielokrotnie zapraszana do wygłaszania wykładów na prestiżowych uniwersytetach (m.in. Stanford University, Western Sydney University, University of Tokyo).
Dr hab. inż. Iwona Traczyk
Zakład Żywienia Człowieka Wydział Nauk o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Żywienie Człowieka). W latach 1993-2015 pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, od 1998 r. na stanowisku kierownika Pracowni Żywieniowych Czynników Ryzyka Zagrożenia Zdrowia, a od 2005 r. do marca 2016 pełniła jednocześnie funkcję Zastępcy Dyrektora ds. Naukowych. Od 1 kwietnia 2016 r pracuje jako adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka na wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, od 1 października 2017 pełni jednocześnie funkcję kierownika Zakładu Żywienia Człowieka. Prowadzi zajęcia ze studentami m.in. z przedmiotów żywienie człowieka, ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe, demografia i epidemiologia żywieniowa. Jest promotorem prac dyplomowych, recenzentem prac doktorskich, dorobku o nadanie stopnia doktora habilitowanego, projektów NCBiR, artykułów naukowych. Posiada doświadczenie w badaniach epidemiologicznych i eksperymentalnych z zakresu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup populacji (szczególnie wegetarianie, pacjenci z zespołem jelita nadwrażliwego, osoby dorosłe). Przez lata prowadziła badania oceny narażenia polskiej populacji na substancje dodatkowe. Uczestniczyła w przygotowaniu i realizacji programów polityki zdrowotnej oraz granty naukowe krajowe i 9 projektów zagranicznych. Ostatni zakończony w 2015 r. o akronimie Food4me realizowany w ramach 7 Programu Ramowego UE dotyczył możliwości zastosowania żywienia spersonalizowanego opartego o badania genetyczne w poradnictwie dietetycznym. W latach 2016-2020 uczestniczyła w realizacji 3. projektów realizowanych w ramach Narodowego Programu Zdrowia, obejmujących badania sposobu żywienia i stanu odżywienia dorosłych mieszkańców Polski. W latach 2014-2016 była członkiem Komitetu Naukowego EFSA: Scientific Network on Food Consumption Data. Jest członkiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, członkiem Komisji ds. GMO przy Ministrze Środowiska, Zastępcą Przewodniczącej Oddziału Warszawskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Sekretarzem Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN, członkiem Rady Dyscypliny Nauk o Zdrowiu WUM, Uczelnianego Zespołu ds. Rekrutacji i Rozwoju Pracowników Naukowych, Rady Wydziału. Jest autorką/współautorką ponad 150 publikacji naukowych z obszaru żywienia człowieka, prewencji chorób żywieniowozależnych i bezpieczeństwa żywności, współautorem norm żywienia człowieka i licznych prezentacji na kongresach/konferencjach krajowych i zagranicznych. Zgodnie z danymi w Bazie Web of Science - ocena dorobku bibliometrycznego Iwony Traczyk przedstawia się następująco: liczba cytowań ok. 1130, index Hirscha 20, IF około 205,392 pkt.
Mary Yannakoulia
is a Professor of Nutrition and Eating Behaviour in the Department of Nutrition and Dietetics, Harokopio University, Athens, Greece
Her research interests are related to factors that influence human eating behavior (with special emphasis on women), adherence to diet and lifestyle interventions, as well as diet and aging/cognitive decline. She is particularly interested in the Mediterranean diet, its features and health benefits, especially in relation to cognitive decline, as well the potential transferability of the main concepts of this pattern to non-Mediterranean populations. She has been the PI in 6 research projects with national or international funding and in many others she has acted as co-PI or collaborator. In 2009 she received a Fulbright research award. She has co-authored >250 scientific publications in peer-reviewed journals (> 6,500 citations; h-factor 42).
Iwona Rudkowska, PhD, Registered Dietitian
Professor, Department of Kinesiology, Université Laval Researcher, CHU de Québec- Université Laval Research Center
Dr. Rudkowska completed her university studies in nutritional sciences at McGill University. She then pursued her postdoctoral training at the Institute of Nutrition and Functional Foods at Université Laval. In 2013, Dr. Rudkowska obtained a position as a professor in the Department of Kinesiology of the Faculty of Medicine and established her research laboratory at the CHU de Québec Research Center. Dr. Rudkowska research program aims to investigate novel strategies to reduce the risks of type 2 diabetes. Her laboratory integrates traditional research methods with innovative experimental research methods (such as metabolomics, proteomics, machine learning) to confirm the benefits and mechanisms of action of various nutrition strategies or nutrients. In addition, Dr. Rudkowska’s research strengthens the concept of precision nutrition, using a subject's various characteristics and genomic profile, to help establish a diet customized to their needs..